Днес се навършват 80 години от нападението над Пърл Харбър. Преди 80

...
Днес се навършват 80 години от нападението над Пърл Харбър.
Преди 80
Коментари Харесай

80 години от японското нападение над Пърл Харбър

Днес се навършват 80 години от  нападението над Пърл Харбър .

Преди 80 години,в ранните часове на 7 декември, се случва едно от най-драматичните събития, които са дали нов поврат на Втората международна война.

Без да афишира война на Съединени американски щати, японският военноморски флот и авиация нападат Пърл Харбър – основната военна база на американския тихоокеански флот в Хавай, с което въвличат Съединени американски щати във Втората международна война.

Целта на японците е обезвреждане на Тихоокеанския флот на Съединени американски щати, с цел да се обезпечи независимост и въздействие на японските сили в Югоизточна Азия и централни елементи на Тихия океан.

Базата е атакувана от 353 японски бойни самолети, бомбардировачи и торпедоносци на две талази. Унищожена е огромна част от американския тихоокеански военноморски флот. През идващите месеци японците имат цялостно превъзходство в Тихия океан.

В резултат на сражението умират 2403 военни и 68 цивилни, 12 бойни кораба са потопени или съществено развалени, 188 самолета са разрушени, а други 155 са отвън строя.

Още на идващия ден Съединени американски щати афишира война на Япония. Атаката е повратна точка в развоя на Втората международна война. Тя е мотив за включването на Съединени американски щати, която до този миг е неутрална, във войната. И макар, че офанзивата предизвиква на Съединени американски щати обилни военни загуби, тя се оказва с съдбовни последствия за Япония.

Японският адмирал Хара Тадаичи обобщава интервенцията, като декларира: “Спечелихме страхотна тактическа победа в Пърл Харбър и по този метод загубихме войната ”.

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР